El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

Escoles Tàndem: Un any ple d’aigua i vida

El Tàndem format per l’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes i el CEAB-CSIC segueix amb molt compromís per la innovació educativa a través de la ciència.

Enguany una de les apostes més grans ha estat la d’incorporar l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) lligats a la ciència a tots els cursos. En els projectes, a més de treballar continguts, es mouen moltes altres coses importants per l’aprenentatge com són el treball cooperatiu, el pensament crític, la motivació, el compromís, el respecte, la convivència…

 Aprenentatge Basat en Projectes (ABP): d’infantil a primària

Els nens i nenes d’infantil s’han acostat a la figura d’una científica, la Pepita Castellví, per conèixer no només com és l’Antàrtida, sinó estimular-los a explorar i experimentar al voltant dels diferents estats de l’aigua.

A primària els temes ens els quals s’ha treballat van des de comprendre a què respon la forma i color dels peixos que tenim aprop, fins a esbrinar quins criteris es fan servir per classificar els animals i fer la transferència al disseny d’un joc de taula.

Comprendre com funciona el cicle de l’aigua i els fenòmens que hi tenen lloc s’ha enfocat també d’una manera transversal. S’ha proposat un projecte que que té per eix central per a prendre consciència de la importància que té l’aigua potable i l’actitud de responsabilitat que ens demana.

Davant d’una problemàtica global com la dels residus plàstics i que ens afecta també a nivell local que hi podem fer? Aquest és un dels reptes científics que tenim actualment i que a través de la ciència ciutadana ha arribat als alumnes de 5è. Aprendre sobre contaminants, però sobretot participar en un mostreig científic recollint dades que serviran per avaluar l’arribada de micro-plàstics a la platja de Blanes serveix per millorar la implicació dels  alumnes en el propi aprenentatge.

L’anàlisi de la dieta d’una òliba servirà per trobar les relacions que s’estableixen entre els organismes i entendre la complexitat de les xarxes alimentàries a la natura. En una de les activitats els propis alumnes menjaran o seran menjats, una manera d’aprendre més vivencial i engrescadora.

A la web de l’escola podreu anar seguint el desenvolupament dels projectes.

Infantil Humanitzem la ciència
1r Adaptació morfològica al medi
2n L’hort com a eina d’alfabetització ecològica
3r La classificació dels organismes
4t El cicle de l’aigua
Plàstic zero
Alimentació i éssers vius

Article escrit per Gemma Agell (CEAB-CSIC) i Jordi Gaitan

Gemma Agell CEAB-CSICGemma Agell i Llobet. Llicenciada en Biologia, en l’especialitat d’Organismes i Sistemes (UdG). Ha treballat en diferents projectes de recerca sobre genètica de poblacions i efectes de la contaminació en esponges marines al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB).

Coordinadora de l’àrea de Divulgació Científica i Educació del CEAB i del Tàndem ‘Ciències de la vida a l’aigua’.

Jordi_Gaitan_Escoles TàndemJordi Gaitan i Clarà. Llicenciat en filosofia i ciències de l’educació (UdG), Màster en filosofia pràctica i gestió social (UB), enginyer tècnic industrial (UPC).

Assessor pedagògic del programa Escoles Tàndem de la Fundació Catalunya-La Pedrera i formador en innovació educativa.

 

 

Tàndem Escola Mn. Joan Batlle (del barri de Ca la Guidó de Blanes) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB),  especialitzat en ciències de la vida a l’aigua.

Al curs 2015-2016 es va iniciar el Tàndem Escola Mn. Joan Batlle + CEAB,  on les ciències de la vida a l’aigua s’insereix com a eix transversal dins el currículum de l’educació infantil i primària.

Tàndem E.Batlle_CEAB

El projecte té com a objectiu posar la llavor perquè hi hagi un canvi metodològic al centre educatiu lligat a l’especialització curricular i que sigui sostenible a llarg termini. Per aconseguir-ho s’ha incidit en la formació als mestres, la motivació dels alumnes i la relació amb les famílies.

Aquesta tasca es planteja estretament lligada al municipi costaner de Blanes, que voreja al sud amb el riu Tordera i que representa un indret idoni on viure tota mena d’experiències al voltant de les ciències de la vida al medi aquàtic.

 escola tàndem Escola Mossèn Joan Batlle_CEAB
L’Escola Mn. Joan Batlle, situada al barri de Ca la Guidó de Blanes, és una escola pública d’Educació Infantil i Primària de dues línies, que té un total de 370 alumnes i 31 professors. 
Per a més informació clica aquí

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) es un centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científicas (CSIC). La seva activitat investigadora se centra en els àmbits de l’ecologia i la biologia d’organismes, tant de sistemes marins com d’aigües continentals. Els seus objectius són identificar la diversitat d’organismes i entendre les seves funcions i interaccions en la naturalesa, així com l’aplicació d’aquest coneixement en l’ús i gestió racional dels recursos del nostre planeta i la predicció de respostes a modificacions ambientals. Per a més informació clica aquí.

 El Programa Escoles Tàndem

escoles-tandem-fundacio-la-pedrera

 

El Programa Escoles Tàndem promou el partenariat durant 3 anys entre centres educatius i institucions de referència per a fomentar la innovació pedagògica i l’èxit educatiu, i compta en aquest curs 2016-2017 amb 5 escoles de primària participantsA aquestes Escoles Tàndem cal sumar-hi els 6 centres educatius que ja han acabat la seva implementació però que continuen treballant amb la metodologia del projecte i segueixen comptant amb el seguiment de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Curs 2011-2012 (música) El projecte Escoles Tàndem es va iniciar a Barcelona amb  l’Escola Poblenou  en Tàndem amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb especialització en música; i l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer amb el Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CMMB) , també amb especialització en música.

Curs 2012-2013 (ciència/ música). Es van incorporar al projecte l’Institut Apel·les Mestres de l’Hospitalet de Llobregat formant parella  amb l’IrsiCaixa i el Parc Científic de Barcelona, amb especialització en ciència; i també l’Escola Labouré del Raval de Barcelona amb la Fundació Tot Raval i l’Escola de Músics i JPC, amb especialització en música.

Curs 2013-2014 (art /ciència). Es van incorporar els tàndems formats per l’Escola Miquel Bleach d’Hostafrancs de Barcelona amb el MNAC (que ha obtingut el Premi Ciutat de Barcelona 2015), amb especialització en art, i l’Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de la Mogoda amb el departament de ciències experimentals i matemàtiques i l’Observatori de Difusió de la Ciència de la UAB, amb especialització en ciència.

Curs 2014-2015 (dansa). S’hi va incorporar el Tàndem format per l’Escola Bàrkeno al barri de la Marina de Port de Barcelona i el Mercat de les Flors i El Graner, amb especialització en dansa i moviment artístic.

Curs 2015-2016 (ciència). S’hi van incorporar  els tàndems formats per l’Escola Mn. Joan Batlle de Blanes i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) amb especialització en ciències de la vida a l’aigua; i l’Escola Mare de Déu de Montserrat, de Cornellà de Llobregat, i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) amb especialització en biomedicina.

Curs 2016-2017 (teatre /metodologia educativa anglesa). Enguany s’ha donat el tret de sortida als Tàndems formats per l’Escola Rambleta del Clot amb el British Council amb l’especialitzadació en anglès i metodologies educatives del Regne Unit  i l’Escola Ramon Llull amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en arts escèniques.

follow us on facebook twitter instagram youtube

Segueix-nos a:  #EscolesTàndem @PedreraFundacio @PedreraCiencia 

Web: 

Facebook:

Twitter:  

Instagram: 

Youtube

Flickr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: