El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

Què és un Nanolab? Química predictiva en espais confinats

Post signat per Agustí Lledó, Sílvia Osuna, Xavi Rivas, Marcel Swart i Sílvia Simon,  investigadors que impartiran el curs “Nanolabs: química predictiva en espais confinats”, els dies 17 i 18 de març de 2017 a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi-Universitat de Girona (IQCC-UdG), a Girona.

Els químics sempre han sentit fascinació per l’eficiència amb què els enzims presents en microorganismes i altres éssers vius duen a terme transformacions químiques, i han intentat copiar aquesta maquinària natural per tal de fer que processos de síntesi siguin més eficients i sostenibles.

Què és un NanoLab?

act3_IQCC_Girona_nanolabsPotser la particularitat més gran de les reaccions enzimàtiques és que aquestes tenen lloc en un espai confinat molt petit dins del que anomenem el centre actiu de l’enzim, com si tinguéssim un nano laboratori.

Al contrari que en els processos químics tradicionals, que tenen lloc en solució, i on les molècules dels compostos que han de reaccionar és mouen lliurement, el substrat o reactiu d’una reacció enzimàtica es troba confinat en un espai reduït i totalment aïllat del medi que l’envolta i d’altres molècules. El comportament d’aquestes molècules en aquests espais confinats, o nano laboratoris, és totalment diferent, cosa que permet explicar en bona mesura la gran eficàcia de les reaccions enzimàtiques.

Química Predictiva en Espais Confinats, com?

picture1_IQCC_Girona_nanolabs

Conèixer de forma detallada del comportament molecular en espais confinats es revela com una eina crucial per desenvolupar noves reaccions químiques més eficients i sostenibles. Aquest és un camp de recerca molt prometedor on l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) està concentrant esforços amb diverses aproximacions.

Dissenya el teu propi enzim

 

IQCC_professors-i-ciencia_sintetitza_el teu propi_enzimD’una banda la capacitat de càlcul dels ordinadors moderns ens permet avui dia estudiar enzims sencers en tota la seva complexitat, simulant el seu comportament in silico de manera pràctica i permetent el disseny teòric de nous enzims no-naturals fets a mida per a una reacció d’interès.

 

Sintetitza el teu espai confinat, i marca’t un gol!

capsula5_IQCC_GironaD’altra banda la metodologia sintètica moderna ens permet construir des de zero molècules completament artificials que defineixin cavitats o espais confinats anàlegs als que trobem en els enzims, pràcticament sense restriccions en la forma i mida de l’espai que volem estudiar: la imaginació és el límit.

 Un curs de NanoLabs?

capcalera-12 Professors i icència Fundacio Catalunya La Pedrera

Dins del programa Professors i Ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera s’està oferint el curs “NanoLabs: química predictiva en espais confinats” per tal de poder oferir als professors la possibilitat de poder conèixer més aquesta línia de recerca.

A nivell d’estudis preuniversitaris, el fet de poder explicar a nivell molecular com una reacció té lloc el fa un tema molt atractiu i que pot donar aquella visió de la química que no s’esperen. A partir de models es podrà construir aquests NanoLabs, que tal com hem dit no estan limitats, i veure si una reacció hi pot tenir lloc o no.

 

agustilledo_iqcc_girona_professorsicienciaAgustí Lledó – Agustí Lledó va obtenir el seu Doctorat en Química per la Universitat de Barcelona (2006). Després d’una estada de tres anys a The Scripps Research Institute (San Diego, CA, EUA), va retornar a Catalunya i es va incorporar a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) com a investigador “Juan de la Cierva”. Actualment és investigador “Ramón y Cajal” a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG), on desenvolupa diversos projectes en els camps de la química sup-molecular i la catàlisi.

 sosuna__iqcc_girona_professorsicienciaSílvia Osuna – Va obtenir el seu Doctorat en Química per la Universitat de Girona (UdG) i actualment és investigadora “Ramón y Cajal” a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG. La seva recerca està basada en el disseny computacional d’enzims i en el desenvolupament de noves aproximacions per la seva aplicació en la síntesi de medicaments. Ha estat guardonada pel premi de Joves Científics de la RSEQ al 2016 i pel premi de Recerca de la Fundació Princesa de Girona (2016).

xaviribas__iqcc_girona_professorsicienciaXavi Ribas – Professor Agregat de la Universitat de Girona (UdG), membre de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) i del Departament de Química, ha publicat més de 100 contribucions científiques i ha rebut 2 premis ICREA Acadèmia per la seva recerca. Destaquen també els projectes europeus obtinguts (ERC Starting Grant i Proof of Concept), així com d’altres projectes nacionals. Els seus interessos científics es centren en l’estudi mecanístic de processos catalitzats per metalls de transició i en la química a l’espai confinat.

mswart_iqcc_girona_professorsicienciaMarcel Swart– Professor de Investigació ICREA. Va obtenir el seu doctorat a la Universitat de Groninger i actualment és el director de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi. També cal destacar que és Chair de COST actions CM1305 i Editor associat del RSC Advances. El seu camp de recerca està centrat en el desenvolupament d’eines computacionals per aplicar a estudis (bio)inorgànics, amb émfasi a l’estat d’espin. Guardonat amb el MGMS Silver Jubilee Prize al 2012, escollit membre de la Young Academy o Europe (2014) i Fellow de REC (2015).

silviasimon_iqcc_girona_professorsicienciaSílvia Simon – Professora titular de la Universitat de Girona (UdG) des del 2003 i coordinadora del curs “Nanolabs: química predictiva en espais confinats”. Actualment dirigeix la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D), que entre altres té com a objectiu apropar la recerca de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi a la societat. Investigadora del mateix IQCC, amb estudis relacionats amb els interaccions per enllaços de hidrogen. Com a directora de la C4D ha organtizat moltes activitats relacionades amb secundària.

follow us on facebook twitter instagram youtube

 

 

 

 

Segueix-nos a:  @PedreraFundacio @youthsciencebcn 

Web: 

Facebook:

Twitter:  

Instagram: 

Youtube

Flickr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: