El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

Introducció a l’epidemiologia ambiental: el cas de la contaminació atmosfèrica

Post de David Rojas i Raül Toran, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Impartiran el curs Epidemiologia ambiental: recursos per treballar a l’aula la contaminació atmosfèrica dins la 12a edició de Professors i ciència el proper mes de febrer.

Què és l’epidemiologia ambiental? Per què és tan important?

contaminacio_ciutat

Com podem saber si el mercuri és tòxic per a la salut? O si el fum dels cotxes augmenta el risc de patir un atac de cor? Això ho podem arribar a conèixer mitjançant una investigació al laboratori, el que es coneix com toxicologia, o mitjançant estudis en poblacions humanes o epidemiologia. Per tant, l’epidemiologia estudia la distribució de les malalties en les poblacions i els factors que les determinen. I l’epidemiologia ambiental es dedica a l’estudi de com els factors ambientals (físics, químics o biològics) afecten la salut de les poblacions.

Exemples d’estudis epidemiològics

increasing-number-of-overweight-children-around-the-world ISGlobal

Un exemple d’estudi epidemiològic seria analitzar com en els últims anys han augmentat els casos de sobrepès en els països desenvolupats i es podria relacionar amb les seves possibles causes (manca d’exercici físic, baixa ingesta de verdures i fruites, alta ingesta de menjar escombraries o menjar ric en sucres i greixos, etc.). També podríem analitzar els casos de càncer de pulmó a Espanya i intentar detectar perquè hi ha zones amb més casos i altres amb menys, i relacionar-ho amb l’entorn o els hàbits de vida (major tabaquisme, una dieta més rica en carn vermella, etc.).

mapa-cancer-de-pulmon-en-espana ISGlobal

La nostra salut depèn de molts factors: els factors personals (edat, sexe, els factors hereditaris i socioeconòmics), els estils de vida (la dieta, l’activitat física, la conciliació laboral i personal, etc.), la comunitat i l’economia local (ingressos, inversions,…), quines activitats fem (en què treballem, com ens desplacem, on vivim,…), el nostre entorn construït (els espais públics, la xarxa viària, etc.) i l’entorn natural (els espais verds propers, etc.).

La contaminació atmosfèrica i la salut
contaminació Barcelona ISGlobal

Contaminació per NO2 a la ciutat de Barcelona. Els punts blancs mostren escoles amb menys contaminació atmosfèrica, mentre que els punts negres indiquen escoles amb elevada contaminació de l’aire. Font: ISGlobal.

La contaminació atmosfèrica té molts efectes en la salut de les persones a curt i a llarg termini. La contaminació atmosfèrica urbana, procedent majoritàriament del trànsit rodat, augmenta el risc de patir malalties respiratòries cròniques, com el càncer de pulmó, i agudes, com la pneumònia, i les malalties cardiovasculars. Afecta totes les persones tant sanes com malaltes, joves com vells.

En un estudi dut a terme a ISGlobal hem vist que el desenvolupament cognitiu dels nens de primària que assisteixen a escoles exposades a la contaminació de l’aire per la seva proximitat al trànsit es veu endarrerit. Les regions del cervell relacionades amb les funcions executives, com la memòria de treball i l’atenció, situades en gran part de l’escorça prefrontal i l’estriat, han mostrat respostes inflamatòries després exposar-se a la contaminació de l’aire relacionada amb el trànsit.
A més, en un altre estudi els investigadors d’ISGlobal van trobar que una exposició materna a diòxid de nitrogen (NO2), que procedeix principalment del trànsit, en les primeres fases de l’embaràs es va associar amb un menor creixement del fetus segons les mesures d’ultrasò de creixement durant l’embaràs i les mesures en néixer.

A un dels nostres estudis més recents, liderat per investigadors alemanys amb la nostra participació, es va observar que l’exposició a contaminants atmosfèrics s’associa a una major hiperactivitat i dèficit d’atenció en adolescents, segons una recerca realitzada amb dues cohorts de nens alemanys.

Aquests són només alguns exemples de la recerca que portem a terme des de l’iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal.

Més informació: ISGlobal, Institut de Salut Global de Barcelona

David Rojas ISGlobalEl Dr. David Rojas-Rueda és un investigador especialitzat en l’avaluació de l’impacte en la salut, l’avaluació de riscos i la càrrega de la malaltia. Va completar la seva llicenciatura en Medicina a la Universitat Nacional de Mèxic i la seva residència de cirurgia general a la Universitat de Guadalajara (Mèxic). Posteriorment, va realitzar el Màster en Salut Pública a la Universitat Pompeu Fabra i es va doctorar en Epidemiologia a ISGlobal (anteriorment CREAL) a Barcelona. Ha treballat en temes com contaminació de l’aire, activitat física, accidents de trànsit, dieta, risc cardiovascular, enverinament per plom, múltiples exposicions ocupacionals, diabetis i cirurgia experimental. Actualment treballa en projectes europeus sobre Exposoma (Helix) i transport i salut (PASTA i TAPAS II).

Raul Toran ISGlobalRaül Toran és responsable de Divulgació d’ISGlobal. Anteriorment va ser tècnic de comunicació d’ISGlobal i CREAL, des d’abril de 2013. Té una trajectòria de més de 14 anys com a responsable de comunicació i divulgació científica en diversos centres de recerca a Catalunya. Entre les seves funcions destaca l’organització d’actes i la preparació i desenvolupament de projectes relacionats amb la comunicació i divulgació científica. És llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de València (UV, 2000). Va cursar el Màster en Sanitat Mediambiental per la UV i la Universitat Internacional Menéndez-Pelayo (2001) i el Màster de Comunicació Científica, especialitat Comunicació Mèdica, per la Universitat Pompeu Fabra (2002).

Aquest post s’ha publicat simultàniament al Bloc de Foment de les Vocacions científiques de la Fundació Catalunya-La Pedrera i al bloc de l’Institut de Salut Global: en aquest link trobareu el text en castellà i anglès.

Podem apropar la recerca a l’aula? Inscripcions obertes a la 12a edició del programa Professors i ciència

capcalera-12 Professors i icència Fundacio Catalunya La PedreraSi ets docent de secundària o Batxillerat a Catalunya, els dies 22 de febrer i 1 de març de 2017 tens l’oportunitat de fer un apropament a Epidemiologia ambiental: recursos per treballar a l’aula la contaminació atmosfèrica 

Aquest curs de 8h sobre contaminació atmosfèrica i implicacions en la salut compta amb una part teòrica però sobretot molta pràctica a través de:

  • Pràctiques de mesures de partícules contaminants al voltant del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)- (platja, carrers amb poc trànsit i molt trànsit, etc)
  • Treball amb una base de dades (BBDD), que crearem per a l’ocasió sobre contaminació atmosfèrica i salut: es podrà aprendre els fonaments de l’epidemiologia ambiental més actuals. Els docents us podreu baixar la base de dades als seus portàtils per treballar els casos i tindreu el material per poder fer les activitats a classe.
  • Joc Play and Decide, joc pilot desenvolupant a ISGlobal
  • Joc de rol on els participants adoptareu el rol d’investigador, polític o ciutadà per decidir sobre una problemàtica ambiental
  • Obsequi d’un kit que els docents es podreu emportar a l’escola

A més  hi ha la possibilitat de:

  • Fer una visita (gratuïta) al centre amb un grup d’alumnes durant el curs escolar. Inscripcions a través d’Escolab
  • Assessorament al professorat durant l’any en curs relacionat amb el tema del curs

Visita el webInscripcions obertes al curs de Professors i ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera:  Epidemiologia ambiental: recursos per treballar a l’aula la contaminació atmosfèrica 

follow us on facebook twitter instagram youtube

 

 

 

 

Segueix-nos: #ProfessorsiCiència @catfundacio 

Web: 

Facebook:

Twitter:  

Instagram: 

Youtube

Flickr

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: