El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

“De Joves i Ciència al món”: astrofísica, evolució de galàxies i matèria bariònica fosca (2a etapa JIC al RSI)

Investigar durant setmanes sobre galàxies, passar nits en vetlla estudiant l’univers, i sopar en companyia d’un premi Nobel… Això i molt més és el que ens explica la Magalí Luna, que aquest estiu 2016, dins la 2a etapa del Joves i Ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera, va participar al programa que organitza al Research Science Institute (RSI), del Massachusetts Institute of Technology (MIT).

El Research Science Institute (RSI) és un programa que acull cada estiu a 82 estudiants d’arreu del món apassionats per la ciència. Durant sis setmanes els estudiants duen a terme una recerca científica afí als seus interessos en un dels reconeguts laboratoris o departaments del Massachussets Institute of  Thecnology (MIT), de la Universitat de Harvard o d’empreses com Akamai Cybersecurity. Cada any, el programa Joves i Ciència dóna l’oportunitat a dos dels seus estudiants a participar-hi. Aquest estiu passat, varen ser la Magalí Luna i el Marc Montalbo.

Amb emoció i tot detall, la Magalí ens apropa a les seves setmanes de treball durant l’estiu,  la relació amb els seus companys i el seu mentor. Fins i tot ens explica en què ha consistit la seva feina de determinar quins elements formen el gas interestel·lar, com va viure les diferents activitats lúdiques del programa, així com els concursos de matemàtiques Plank countdown.

mit-img_20160724_171031

 

  1. “Al Research Science Institute (RSI) cada dia és més motivador que l’anterior”

Quan ja feia pocs dies que participava d’aquest meravellós programa, ja podia dir que cada dia era més motivador que l’anterior. Tots els estudiants del RSI vivíem en una residència del campus universitari juntament amb els professors, els tutors i els counselors. Són tots gent excepcional, tant en l’àmbit acadèmic com en el personal.

La vida quotidiana d’allí, però, no en tenia res de quotidiana. No dormíem massa, i el menjar era bastant… especial. Per contra, vàrem aprendre moltíssim i treballar encara més. Ja només al final de la primera setmana havíem d’elaborar de principi a fi un article científic! Per pensar la hipòtesi, dur a terme els experiments, escriure el paper i preparar la presentació ens van donar la gran suma de… 72 hores! Durant les hores prèvies a la deadline entens perquè els ordinadors del MIT romanen oberts les 24h. La part divertida fou presentar la recerca el dia següent havent dormit menys de quatre hores la nit anterior. I això que només era el projecte d’iniciació…

  1. El RSI per dins

Durant els matins de la primera setmana vam assistir a classes d’estadística, informàtica i humanitats. Per aquells que encara dubteu de la relació de les humanitats amb la ciència, us suggereixo que observeu la següent fotografia. No és d’una classe de física, sinó de literatura!

classes-116_ Joves i Ciència_RSI

A més de les assignatures comunes, podíem triar dues matèries d’entre cinc ciències: física, matemàtiques, biologia, química i enginyeria. Jo, pels meus interessos personals, vaig triar física i biologia.

Després de sopar (a les 6 de la tarda!) normalment assistíem a lectures, conferències presentades per empresaris, biòlegs, matemàtics-músics (sí, les dues coses a la vegada) i fins i tot premis Nobel! Vaig tenir el plaer d’entendre la teoria del mechanism design o reverse game theory directament d’un dels seus creadors: Prof. Eric Maskin, premi Nobel d’economia al 2007. Fins i tot vaig tenir l’oportunitat de sopar amb ell, i de preguntar-li tots els meus dubtes personalment!

Durant la tercera setmana, vaig treballar de valent en el projecte principal de la meva estada aquí al MIT, que tractava d’astrofísica, evolució de galàxies i matèria bariònica fosca (un dels meus altres interessos a part de la biologia, per als qui em coneguin del Joves i Ciència 2015).

Perquè s’entengui, en faré un breu resum. L’univers està composat principalment per tres tipus d’elements: energia fosca (70%), matèria fosca (23%) i la resta és matèria bariònica, la “matèria normal”, de la qual estem formats nosaltres. No obstant això, la majoria d’aquesta matèria bariònica és invisible, i es troba en el gas interestel·lar que envolta les galàxies i altres cossos celestes. L’objectiu de la meva recerca fou estudiar la composició, la distribució  i les propietats d’aquest gas (i conseqüentment, les de la matèria bariònica fosca).

Treballava amb un catàleg de galàxies que em donaven la posició i distància de cadascuna d’aquestes. Havia de dividit aquestes galàxies en dues categories: les galàxies “del davant” i les galàxies “del darrere”. Quan ja les tenia classificades, calculava els espectres de llum de cada galàxia “del darrere” i buscava en la gràfica pics d’absorció de llum. Aquests pics m’indicaven que els fotons que emetia aquella galàxia “del darrere” havien interactuat amb alguna partícula de gas interestel·lar d’una galàxia “del davant”. Repetint això per tots els espectres (i fent varies hores de complicades operacions matemàtiques i de programació que no explicaré perquè no acabaríem mai), podia estudiar, per exemple, de quins elements estan formats els àtoms d’aquest gas interestel·lar.

Com que tot aquest procés era llarg i complicat, també vaig aprendre a programar per tal d’automatitzar-lo. No obstant això, em vaig barallar força amb les línies de codi perquè fessin el que jo volia i no el que “elles volien” (òbviament, la majoria de vegades guanyaven elles). Per sort, el meu mentor i la resta de companys del RSI (alguns d’ells espectacularment intel·ligents!) sempre estaven disposats a donar un cop de mà.

Però no tot fou estrès, doncs també teníem estones de lleure. Vàrem veure un parell de pel·lícules (de matèria acadèmica, però) i vam riure molt. Vam celebrar, òbviament, la gran festa nacional: el «Independence Day, 4th July» amb tota la pompa i circumstància americana (mai havia vist tantes banderes juntes!). També vam fer diverses sessions de dinàmica de grup com: la «international night», un tour per Boston, el «talent show» (on uns quants valents estudiants de matemàtiques van participar en la «Plank countdown», concurs on has de resoldre problemes matemàtics que et van dictant mentre plankes (fas flexions amb els avantbraços)i en menys de trenta segons.

talent-8

Al Plank countdown

Ja arribats al final del programa, la comunament anomenada “Hell Week” (setmana infernal), vàrem haver de polir els resultats finals, escriure l’article definitiu i fer la presentació. Massa coses en poc temps. Gràcies a l’esforç i la constància, tot va acabar molt bé!

  1. Tots podeu arribar aquí

En resum, l’RSI és una experiència extrema, única, inoblidable i molt recomanable. Durant la primera fase de Joves i Ciència et fan creure que és molt difícil ser seleccionat per participar-hi, però no és cert. Jo vaig ser seleccionada! I si jo vaig poder, us asseguro que tots podeu ser-ho. Si voleu aprendre molt, gaudir molt i no us espanta la idea de passar unes quantes nits seguides sense dormir “les hores recomanades”, l’RSI és el vostre programa (no us preocupeu, si no us agrada el cafè, tenen xocolata amb cafeïna!).

Magalí Luna, 8a promoció Joves i Ciència 2015

4. Youth Science de la Fundació Catalunya-La Pedrera, un trampolí per a molts joves científics

L’any 2008 començava a fer-se realitat un projecte: Youth Science, una plataforma de l’Àrea de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya-La Pedrera que engloba diferents projectes i que vol fomentar les vocacions científiques entre els joves i promoure l’esforç i l’excel·lència educativa. Precisament, per aquest motiu, la Fundació va ser guardonada com a Premi Nacional de Recerca 2015 en la categoria de Mecenatge Científic.

  • Joves i ciència aquest 2017 arribarà a la 10a edició i ja ho tenim tot apunt per al gener de 2017 obrir la nova convocatòria per als estudiants de 4t d’ESO
  • Bojos per la ciència 2017 inclou cursos de biomedicina, economia, noves tecnologies, natura, matemàtiques, física, química o  bioquímica, i estudiants de Batxillerat compartiran tot un any de reptes científics i/o tecnològics. En aquests moments estem fent la selecció dels estudinats entre tots els inscrits!
  • Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC) 2017, se celebraà el juliol de 2017 a Barcelona, i iniciarem les inscripcions aquest mes de desembre 2016. Amb vocació internacional, a la 1a edició va acollir 65 joves de països com Montenegro, Pakistan, Regne Unit, Brasil, Rússia o Itàlia entre d’altres, a banda d’estudiants catalans i espanyols.

Com ens expliquen els nostres fellows, com la Magalí Luna, formar part d’aquests programes de Youth Science de la Fundació… és una experiència que li ha canviat la vida!

follow us on facebook twitter instagram youtube

Segueix-nos a: #JovesiCiència @catfundacio @youthsciencebcn

Web: 

Facebook:

Twitter:  

Instagram: 

Youtube

Flickr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: