El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

From “Youth & Science” to the world: Open doors to a world full of science that I could have never imagined before

Text en català i anglès

Monica Sagrera Fellows Joves i ciència _1

ABSORB & DETECTDOG: A tool to evaluate the efficacy of red palm weevils’ detection by detector dogs. Popi, Mònica’s dog, becomes one of the few Spanish dogs capable of that task /Una eina per avaluar l’eficàcia de la detecció, per part de gossos, de l’escarbat morrut en palmeres.  Popi , el  gos de la Mònica,  és un dels pocs gossos espanyols capaços de fer d’aquesta tasca.

1.Inspiration, science and passion= Youth Science programme

When someone asks me to summarize science with one adjective, my answer is always enthralling: whatever you do, it must inspire you because only in that case it will encourage you in order to persevere and trust in your goals.

Joves i Ciència (Youth Science programme) has meant the entrance door to a world plenty of opportunities that I had never imagined. To understand this fact, it is necessary to remark on two factors which have acted as pillars.

Firstly, since the death of my uncle because of neoplasm when I was a child and its subsequent diagnosis to my mother two years later, my curiosity about that topic has increased… and I realised that I was attracted by research. Therefore, the more I was capable of understanding them, the bigger was the amount of research articles in my life.

Secondly, adopting Popi, a German Shepherd female, has transformed my life and guided my way in my short scientific career: from the eternal walks observing the nature and building an herbarium until a scientific article and a subsequent research work that have helped me to reach inconceivable places for me.

[CAT] 1. Inspiració, ciència i passió= Joves i Ciència

Sempre que algú em demana que defineixi la ciència amb un sol adjectiu li responc que el més adient és apassionant: cal que el que facis t’apassioni, ja que et donarà les ales per confiar i perseverar en els teus objectius.

Joves i Ciència ha significat una porta oberta a un món d’oportunitats que mai m’hauria imaginat obtenir, i va acompanyat de dos factors que van actuar-ne com a pilars.

En primer lloc, des que el meu oncle va morir de càncer quan era petita i l’afectació dos anys després a la meva mare va animar-me a obtenir respostes, saber el què passava… i trobar que el món de la recerca em cridava l’atenció. Així doncs, la lectura d’articles científics es feia més i més present a mesura que augmentava el meu nivell de comprensió envers aquests.

En segon lloc, sempre reconeixeré que adoptar la Popi, una femella de pastor alemany, m’ha canviat radicalment la vida i ha marcat el meu pas per la meva curta trajectòria científica. Des dels passeigs eterns tot observant la natura i constituint herbaris fins un article científic i un posterior treball de recerca que m’han ajudat a arribar a llocs que mai hauria imaginat.

Monica Sagrera Fellows Joves i ciència _Xlab

XLAB (Göttingen, Germany)

2. From Youth Science to the world: Open doors to a world full of science that I could never imagine before

Everything started in MónNatura Pirineus, with two weeks spent there with superb researchers and being surrounded by 49 partners with which I shared so many characteristics. There, I belonged to a research group about water and bioindicators living organisms.

Since that summer, I was fortunate of writing a scientific article and assuming a place in XLAB (Göttingen, Germany): one of most prestigious scientific research centres in Europe. There, I could study three different subjects: Freshwater Ecology, Anatomy and Radiation in Life Science.

The mentioned article has become vital for me. The chosen topic was preparing Popi in order to evaluate the efficacy of red palm weevils’ detection by detector dogs. Once its writing was finished, I continue training it for a year, becoming one of the few Spanish dogs capable of that task.

This research work, which is already developing, is the main cause of ABSORB&DETECTDOG: a tool that solves the indicated difficulties in all scientific literature about this topic and keeps progressing in order to find a definitive solution that will be able to stop the expansion of this insect.

[CAT] 2. De “Joves i ciència” al món: portes obertes a un món ple de ciència que mai m’hagués imaginat

Tot comença per dues setmanes al costat d’uns investigadors excel·lents en tots els sentits i envoltada de 49 companys amb els quals compartíem molts trets en comú a MónNatura Pirineus. Allà, vaig formar part del grup d’estudi de l’aigua i els organismes bioindicadors.

A partir d’aquest estiu, vaig tenir la gran sort de poder redactar un article científic de temàtica lliure i accedir a un dels centres més prestigiosos de recerca científica: l’XLAB, situat a Göttingen, Alemanya, on vaig dur a terme tres cursos: estudi d’ecosistemes aquàtics, anatomia i estudi de la radiació a la vida.

Aquest article ha sigut de vital importància per a mi. El tema que vaig escollir va ser preparar la meva gossa per avaluar l’eficàcia que tenen els gossos per detectar l’escarabat morrut, un insecte provinent d’Àsia que viu i s’alimenta a l’interior de les palmeres i n’acaba causant la mort. Un cop acabada la seva redacció, vaig seguir preparant-la per acabar detectant l’escarabat morrut en palmeres un any després, sent la Popi una de les úniques gosses d’Espanya preparades per a tal tasca.

Aquest treball, que segueix evolucionant i que m’ha portat a idear l’ABSORB&DETECTDOG, un invent que soluciona tota la literatura científica sobre aquest tema, segueix evolucionant tot buscant una solució definitiva per començar a donar fre i fi a l’expansió d’aquest insecte.

Monica Sagrera Fellows Joves i ciència _INTEL

Intel ISEF (International Science and Engineering Fair), 2016

3. Reaping the rewards of the effort made…and all thanks of the scientific article! SCIENTIFIC ARTICLE!

Thanks to the research work, I was given the chance of exposing it in a scientific poster at BioPro Science Meeting and at XVII Exporecerca Jove. Furthermore, I have received an honourable mention from Barcelona Biomedical Research Park. Nonetheless, the most remarkable experience has been the last one: being finalist of Intel ISEF (International Science and Engineering Fair), the most recognised fair in the world in terms of pre-university research projects.

It has been such an unbelievable week: 1750 participants from 77 countries gathered in Phoenix, Arizona, sharing the soul that encourage and allow us to progress in our research: science.

Finally, I would show my gratitude to Joves i Ciència  (Youth Science programme) for the offered help and encourage the students of last year of secundary education to apply to it: in my case, there are many unique opportunities which I have been able to live thanks to it and that have made my life change rapidly.

3. Recollint els fruits de la feina feta… i tot gràcies a l’article científic!

Gràcies al treball, he accedit a exposar-lo mitjançant pòsters científics al BioPro Science Meeting, a la XVII Exporecerca Jove i he rebut una menció especial del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. El més destacable, però, és l’experiència que acabo de viure: ser finalista de la Intel ISEF (International Science and Engineering Fair), la fira més gran del món de treballs preuniversitaris.

Ha sigut una setmana espectacular en tots els sentits: 1750 participants de 77 països reunits a Phoenix, Arizona, compartint el que a tots ens motiva i ens anima a seguir progressant en les nostres recerques: ciència.

Finalment, agrair altre cop tota l’ajuda rebuda per part del programa Joves i Ciència i animar, tal com faig a tots els alumnes de quart d’ESO del meu voltant, a que es presentin, ja que a mi m’ha obert tantes portes que m’arriscaria a dir que m’ha canviat la vida.

Mònica Sagrera, 7a promoció de Joves i Ciència (2014)

4. Youth Science Programme of Catalunya-La Pedrera Foundation, a springboard for many young scientists

In 2008 began to take shape a project: Youth & Science Programme, a platform promoted by Catalunya- La Pedrera Foundation aimed at bringing science closer to young people.

This year we have selected 50 students, in last year of secundary education, for the 9th edition of Youth and Science Programme. We have 204 high school students that from January to December take part in Crazy about Science Programme, in either biomedicine, economics, new technologies, environmental sciences, maths, physics, chemistry or biochemistry, and enjoy a year of scientific/technological challenges.

If you have between 16 and 19 years old and want to be part of the 100 students who will attend the Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC) this summer, you have 10 research projects to choose and the opportunity to participate in lectures, STEM dinners and other activities. 

Do not wait to register! + Information at www.biysc.orgBe part of BIYSC experience and be ready to change your life! 

4.Youth Science de la Fundació Catalunya-La Pedrera, un trampolí per a molts joves científics

L’any 2008 començava a fer-se realitat un projecte: Youth Science, una plataforma de Fundació Catalunya-La Pedrera que engloba diferents projectes per apropar la ciència als joves.

Enguany hem seleccionat ja els 50 estudiants de 4t d’ESO per a la 9a edició de Joves i ciència; hi ha 204 estudiants de Batxillerat que de gener a desembre formen part del Bojos per la ciència, i ja sigui en biomedicina, economia, noves tecnologies, natura, matemàtiques, física, química o  bioquímica,  comparteixen tot un any de reptes científics i/o tecnològics.

I si tens entre 16 i 19 anys i aquest estiu vols formar part dels 100 estudiants que seran al Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC), tens 10 projectes per triar i a més, participar en xerrades, sopars científics i molt més.

Les places volen.  No esperis més i inscriu-te! +Informació: www.biysc.org

Com ens expliquen els nostres fellows, com la Mònica Sagrera, formar part d’aquests programes de Youth Science de la Fundació… és una experiència que els ha canviat la vida!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: