El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

Hi ha matemàtics, hi ha mags… i matemags!

Som la Sandra, el Josep i el Sergio, alumnes de segon de Batxillerat que hem preparat un taller de matemàgia per als nois i noies del Programa d’Acompanyament Educatiu de la Fundació Catalunya-La Pedrera (PAE), dins l’EspaiSocial del Raval (Barcelona).

matemàgia EspaiSocial Programa d'Acompanyament Educatiu Fundació Catalunya La Pedrera

Sandra Berdugo, Josep Bataller i Sergio Serrano… els tres matemags!

L’oportunitat de fer aquest taller se’ns va oferir a partir del fet que vam basar el nostre treball de recerca en el mateix tema. Abans de començar el treball, desconeixíem aquest camp, però un cop ens hi vam posar vam descobrir que és un món apassionant. A més de tot el que està relacionat amb la matemàgia, el nostre treball també inclou la participació en el programa Bojos per les Matemàtiques, que ens va ajudar a aprofundir en els continguts matemàtics del nostre treball de recerca.

Encara que tots tres vam participar en el Bojos per les Matemàtiques, ja ens coneixíem d’abans. El Sergio i el Josep hem fet tota l’escolaritat junts a La Salle Bonanova, i coneixem a la Sandra des de 1r de Batxillerat, quan va venir a la nostra escola. Des d’aleshores ens hem fet molt amics, i hem compartit molts bons moments. Una de les millors experiències ha estat, sens dubte, la participació en el Bojos per les Matemàtiques. Hem conegut a molta gent amb els mateixos interessos que nosaltres i hem descobert moltes branques de les matemàtiques que desconeixíem i ens han resultat impressionants. A més, ens ha ajudat a veure que volem cursar estudis en l’àmbit de les matemàtiques, i així podrem mantenir la nostra relació durant molts anys.

El nostre taller estava adreçat a nens de 8-12 anys. Hi vam fer diversos trucs de màgia amb contingut matemàtic al darrere. A continuació explicàvem als nens el perquè del truc, per tal que ells també el poguessin fer, a més de motivar-los a aprendre més matemàtiques, que és l’objectiu principal tant del taller com del treball de recerca. Ha resultat una experiència molt gratificant, ja que la màgia desperta molt la il·lusió en els nens.

Per concloure, us encoratgem a ampliar tot el que pugueu el vostre coneixement matemàtic, ja que quantes més matemàtiques conegueu, més camp tindreu per investigar, raonar, crear, i sobretot, emocionar-vos. Us animem a que no us contenteu amb els continguts curriculars i  prengueu part en tots els programes i activitats extracurriculars de matemàtiques que us sigui possible, per poder obrir els ulls i les ments i descobrir la veritable màgia de les matemàtiques.

Visita el webSi voleu saber-ne més sobre el nostre treball, podeu visitar els nostres blogs: https://matemagia201516.wordpress.com/ i http://magiamatematica.wordpress.com/

 

PAE Fundació Catalunya-La Pedrera

Sabeu què és el Programa d’Acompanyament Educatiu de la Fundació Catalunya-La Pedrera (PAE)

El Programa és una iniciativa de la Fundació Catalunya-La Pedrera per millorar l’èxit educatiu d’infants i adolescents, reforçant i complementant la funció educativa de la família i de l’escola.

Acompanyem als infants i adolescents en la realització de les tasques escolars i també els oferim l’oportunitat de participar en activitats lúdiques i d’estímul de la creativitat, a través de les quals incentivar la seva curiositat innata, l’experimentació, l’expressió d’emocions, la resolució de problemes, la integració i la participació en un grup d’iguals. Habilitats i competències que promouen la seva autonomia, identitat i iniciativa personal. En definitiva, el seu desenvolupament integral.

  • A qui ens adrecem?

A infants d’Educació Primària (6-12 anys) i a adolescents d’Educació Secundària (12-16 anys) que necessitin un acompanyament educatiu en temps extraescolar.

Volem atendre tant a estudiants que necessiten suport i orientació per a la realització de les tasques escolars, com a aquells amb dificultats per disposar d’un acompanyament extraescolar per part de la família (dificultats per conciliar la vida laboral i la vida familiar, famílies nombroses, etc.).

Activitats d’estímul de la creativitat i la iniciativa personal: dinàmiques lúdiques i motivadores, grupals i participatives, a través de les quals reforçar les competències d’autonomia i d’iniciativa personal, promovent la creativitat, la capacitat d’inventiva i iniciativa; en definitiva, l’expressió lliure i l’esperit innovador d’infants i adolescents. A Primària, aquestes activitats es concreten en tallers creatius, prenent com a eix conductor l’expressió artística (la plàstica, el teatre, l’expressió corporal, el circ, la música, la dansa, la fotografia, el cinema, etc.). A Secundària, són propostes grupals que parteixen dels interessos dels nois i noies, i a través de les quals treballar i reforçar la identitat personal, l'autoconeixement, l'adquisició de competències socials i la gestió de les emocions pròpies de l’etapa adolescent. El Programa d'Acompanyament Educatiu de la Fundació Catalunya-La Pedrera (PAE) compta, en el seu disseny i avaluació, amb l’assessorament del Grup de recerca en Pedagogia Social i Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació i de l’Esport de la Universitat Ramon Llull. I ha estat reconegut per la Fundación Compromiso y Transparencia com una de les 10 iniciatives socials més innovadores del 2013 a Espanya.

  • Què oferim?

Acompanyament a l’escolaritat: un temps i un espai sortint de l’escola o l’institut per fer els deures, amb l’acompanyament d’un equip d’educadors que vetlla perquè infants i adolescents realitzin les tasques escolars, aprenguin a organitzar-se i assumeixin progressivament més autonomia en l’aprendre a aprendre.

Activitats  d’estímul de la creativitat i la iniciativa personal: dinàmiques lúdiques i motivadores, grupals i participatives, a través de les quals reforçar les competències d’autonomia i d’iniciativa personal, promovent la creativitat, la capacitat d’inventiva i iniciativa; en definitiva, l’expressió lliure i l’esperit innovador d’infants i adolescents.

A Primària, aquestes activitats es concreten en tallers creatius, prenent com a eix conductor l’expressió artística (la plàstica, el teatre, l’expressió corporal, el circ, la música, la dansa, la fotografia, el cinema, etc.).

A Secundària, són propostes grupals que  parteixen dels interessos dels nois i noies, i a través de les quals treballar i reforçar la identitat personal, l’autoconeixement, l’adquisició de competències socials i la gestió de les emocions pròpies de l’etapa adolescent.

El Programa d’Acompanyament Educatiu de la Fundació Catalunya-La Pedrera (PAE) compta, en el seu disseny i avaluació, amb l’assessorament del Grup de recerca en Pedagogia Social i Tecnologies de  la Informació i la Comunicació de la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació i de l’Esport de la Universitat Ramon Llull. I ha estat reconegut per la Fundación Compromiso y Transparencia com una de les 10 iniciatives socials més innovadores del 2013 a Espanya.

follow us on facebook twitter instagram youtubeSegueix-nos a: #PAEdu @catfundacio @youthsciencebcn

 Web: 

Facebook:

Twitter:  

Instagram: 

Youtube

Flickr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: