El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

Saps qui ha rebut els Premis Nacionals de Recerca 2015?

Ahir es van lliurar els Premis Nacionals de Recerca 2015 en una emotiva cerimònia al Teatre Nacional de Catalunya. Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors i estan impulsats pel Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

Es va concedir a Manel Esteller, líder mundial en epigenètica del càncer, el Premi Nacional de Recerca 2015; a Frank Koppens, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove; a la Fundació Catalunya-La Pedrera el Premi Nacional de Mecenatge Científic; a la Fundació Alícia el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat; i al  programa ‘Quèquicom’, de Televisió de Catalunya  el Premi Nacional de Comunicació Científica.

Fundació Catalunya-La Pedrera, Premi Nacional de Mecenatge Científic, i Fundació Alícia, Premi Nacional de Recerca al Partenariat Publicoprivat en R+I

La Fundació Catalunya-La Pedrera i la Fundació Alícia varen rebre ahir dimarts, els Premis Nacionals de Recerca 2015 per la seva tasca a favor de la ciència i la investigació. Aquestes dues fundacions, vinculades entre sí, compartim la missió d’aconseguir un futur millor per a més persones en diferents àmbits que també inclouen el foment de la recerca.

D’esquerra a dreta, el director de la Fundació Alícia, el Sr. Toni Massanés, el president de Fundació Catalunya-La Pedrera, el Sr. Germán Ramón-Cortés i la directora general de la Fundació Catalunya-La Pedrera, la Sra. Marta Lacambra.

Sí, des de la Fundació Catalunya-La Pedrera estem d’enhorabona! Hem estat guardonats amb el Premi Nacional de Recerca 2015 de Mecenatge Científic, pel foment de les vocacions científiques del jovent,  retenir i atraure el talent científic a Catalunya. Un premi compartit amb tots aquells centres de recerca, universitats, institucions i centres educatius que cada any participen en els  Joves i ciència, Bojos per la ciència, Professors i ciència, Ciència After Work a La Pedrera, Escoles Tàndem, Màsters d’excel·lència, Programa Talents, beques per a personal investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Càtedra Ignacio Cirac, MISTI -Global Teaching Lab, entre molts altres projectes.

Si voleu conèixer tos els nostres programes, aquí trobareu més informació.

Fundació Catalunya-La Pedrera Premi Nacional de Recerca 2015

L’equip de Coneixement, Educació i Recerca de la Fundació Catalunya-La Pedrera

Els nostres companys de la Fundació Alícia, també estan d’enhorabona: la Fundació ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Recerca al Partenariat Publicoprivat en R+I tot destacant per ser el centre d’investigació pioner en el desenvolupament i millora de processos i productes per a la indústria alimentaria, farmacèutica i de restauració amb projectes com la Guia d’alimentació durant el tractament del càncer o l’estudi que relaciona el consum de la sardina amb la millora de la diabetis tipus II.

Fundació Alícia Premi Nacional de Recerca 2015

L’equip de Fundació Alícia

EN VOLEU SABER MÉS?

Manel Esteller, Premi Nacional de Recerca 2015
Manel Esteller és professor d’investigació ICREA i director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), cap del Grup d’Epigenètica del Càncer d’aquest centre i professor de Genètica de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB).
Esteller ha portat a terme una recerca pionera i de lideratge internacional en epigenètica (l’estudi dels canvis heretables en la funció del gens derivats de factors externs o ambientals no relacionats amb la seqüència de l’ADN) com a factor clau en el desenvolupament del càncer. La seva tasca ha estat decisiva en l’estudi de la metilació (modificació bioquímica de l’ADN) com a mecanisme alterador dels gens supressors dels tumors humans. Actualment, el guardonat centra les seves investigacions en l’establiment dels mapes epigenòmics de cèl·lules normals i transformades, l’estudi de les modificacions epigenètiques i el desenvolupament de nous medicaments epigenètics per a tractar el càncer.
El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals.
Frank Koppens, Premi Nacional de Recerca al Talent Jove
Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Frank Koppens, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), especialitzat en optoelectrònica de grafè, material 2-D format per una làmina de carboni d’un sol àtom de gruix, amb una alta conductivitat tèrmica i elèctrica, extremadament flexible, lleuger i dur, econòmic de produir i amb prometedores aplicacions a diversos camps com la biotecnologia, dispositius mòbils, wearables, comunicacions i energia.
Fundació Catalunya-la Pedrera, Premi Nacional de Mecenatge Científic
L’impuls de diferents projectes que treballen per acostar la ciència a la societat, la dedicació per fomentar les vocacions científiques entre els joves i retenir i atraure el talent científic a Catalunya ha estat el que ha valorat la FCRI de la Fundació Catalunya – La Pedrera per atorgar-li el premi. Programes com el Joves i Ciència, Professors i Ciència i Bojos per la Ciència; Ciència After Work a La Pedrera, Escoles Tàndem, Màsters d’excel·lència,   beques per a personal investigador amb la Universitat Rovira i Virigili (URV), el Programa Talents, la Càtedra Ignacio Cirac, han estat destacats per la FCRI com a referents en el sector científic.
Fundació Alícia, Premi Nacional de Recerca al Partenariat Publicoprivat en R+I

Alícia és un centre d’investigació que porta a terme nombrosos projectes d’innovació, desenvolupament i millora de processos i productes per a la indústria alimentaria, farmacèutica i de restauració. Al seu patronat s’integren la Fundació Catalunya – La Pedrera, la Generalitat i diferents particulars de prestigi. Ha col·laborat amb les següents entitats i empreses: la Fundació FCB; l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària; l’Associació Espanyola contra el Càncer; l’IDIBAPS; Laboratoris Esteve; la Fundació Ampans; Sempio Foods International; la Universitat de Harvard; i la Universitat de Surrey, entre d’altres.

El programa  “Quèquicom”, de Televisió de Catalunya, Premi Nacional de Comunicació Científica

L’espai de ciència “Quèquicom” és un  programa que pretén despertar la curiositat cap a la ciència com una manera d’interpretar la realitat i com a eina per viure més bé. Té la voluntat de dotar els espectadors dels coneixements bàsics per entendre la natura i els aspectes cientificotècnics d’aquesta societat i, alhora, facilitar la comunicació dels científics amb els ciutadans. S’emet cada dimarts al canal 33 i és presentat i dirigit per Jaume Vilalta i compta amb Pere Renom i Georgina Pujol com a reporters.

El jurat del Premi Nacional de Recerca 2015 ha estat presidit per Antoni Esteve, president de l’FCRi, l’han integrat:

  • el director científic de la Unité Mixte de Physique CNRS/Thales (França) i Premi Nobel de Física 2007, Albert Fert
  • la professora del Departament de Matemàtiques de la Universitat de Namur (Bèlgica), Anne Lemaître
  • la catedràtica de Ciències Polítiques de la Queen Mary University de Londres (Gran Bretanya), Montserrat Guibernau
  • l’economista i director del Centre de Recerca en Economia Internacional, catedràtic de la UPF i professor de recerca de la Barcelona Graduate School of Economics, Jordi Galí
  • el professor d’investigació del Departament de Patologia de la New York University School of Medicine, Àngel Pellicer
  • la investigadora de la Unitat de Neurobiologia del Desenvolupament de l’Institut de Neurociències (IN) de la Universitat Miguel Hernández-CSIC, Ángela Nieto.

S’han integrat com a jurats delegats pel Govern de Catalunya:

  • el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) –en qualitat de president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP)–, Enric Fossas
  • el director de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) –en qualitat de president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER)–, Josep Samitier
  • la secretària ha estat la directora de Comunicació i Divulgació de l’FCRi, Laura Rubio.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: