El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

De “Joves i ciència” al món, ens avança en el temps!

L’Ivan és un exJoves i ciència que està acabant el Grau d’Enginyeria Aeroespacial. Té una llarga trajectòria en projectes d’energies renovables i aquí ens explica què l’apassiona, com va començar a endinsar-se en aquest món i com va passar de l’estudi de materials a la 1a etapa del Joves i ciència (JIC), quan feia 4t d’ESO, a participar actualment en la construcció d’un monoplaça respectuós amb el medi ambient amb UPC EcoRacing.

1. Com Joves i Ciència em va fer avançar en el temps

Mirant amb perspectiva, una vegada acabat el meu pas pel programa puc afirmar que Joves i Ciència em va fer avançar en el temps. Em va permetre accedir a un món que de ben segur no hauria conegut, com a mínim, fins uns anys després.

Vaig formar part de la tercera promoció de Joves i Ciència, un programa que cada vegada tenia més reputació entre les escoles de secundària. Va ser una professora de ciències qui em va proposar participar-hi i a qui li estaré eternament agraït, per ser la persona que em va obrir la porta a les experiències que viuria els següents anys.

Mai m’hagués imaginat el gran impacte que tindria en la meva vida acadèmica i professional aquella decisió, de presentar la meva candidatura al programa Joves i Ciència. Sempre recordaré el nervis previs a l’entrevista de la segona fase del procés de selecció, on a 4t d’ESO, per a molts era la primera vegada que ens trobàvem davant d’aquesta experiència i la majoria d’estudiants no es troben fins acabar les seves carreres universitàries.

2. Del projecte sobre el món dels materials al Joves i ciència (JIC) al Research Science Institute (RSI), a l’International Summer School for Young Physicists (ISSYP) i l’Institute for Quantum Computing
Ivan Valencia Joves i ciència Foto de grup al programa ISSYP

Foto de grup al programa ISSYP

Em van acceptar per participar a MónNatura Pirineus a Planes de Son dins el projecte “Marvelous matter: a world of materials” on dos professors nord-americans ens van mostrar el món del materials de manera pràctica, descobrint-nos que en el nostre dia a dia existeixen materials amb extraordinàries propietats.

Després d’aquesta experiència, ens venia a sobre un repte molt important: havíem de redactar el nostre primer article científic! Una vegada més, Joves i Ciència ens avança en el temps. El meu article va tractar sobre el disseny d’una pila combustible que funcionava amb etanol, apte per carregar la bateria d’un mòbil.

Va ser aquest article, el que un any després em va portar a participar a l’excepcional programa Research Science Institute (RSI) que té lloc al Massachusetts Institute of Technology MIT a Boston. Com en l’article prèviament redactat, els meus interessos personals continuaven en la línia de les energies renovables. Per aquesta raó vaig realitzar un projecte sobre l’aplicació de nanomaterials a una cel·la solar per tal de millorar les seves propietats.

Finalment, l’últim any del programa vaig assistir al “International Summer School for Young Physicists (ISSYP)”, a on ens van endinsar en el món de la física teòrica al Perimeter Institute for Theoretical Physics i vaig poder experimentar com treballaven a llocs punters com al SNOLAB, uns laboratoris d’experimentació física situats a 2km sota terra, o com al Institute for Quantum Computing on vam poder observar uns dels pocs ordinadors quàntics del món.

Aquests tres anys m’han fet créixer molt, tant acadèmicament com professionalment i m’han donat l’oportunitat de fer el que m’agrada, aprendre molt i preparar-me millor pel futur. Però sobretot, el més important que he tret d’aquests anys, són les persones excepcionals que he anat coneixent amb aquestes experiències i companys i amics que fas.

3. I on m’ha portat tot això? Doncs a l’espai i a l’automoció elèctrica.

UPC_ecoRACING

UK2015 EcoRacing UPC

Equip d’EcoRacing UPC, competició Formula Student (Silverstone, Regne Unit, 2015).

Actualment estic a l’últim curs d’Enginyeria Aeroespacial i formo part de l’Associació d’Investigació Tecnològica UPC ecoRacing (www.ecoracing.es), on ens dediquem a desenvolupar tecnologies d’automoció sostenibles.

Concretament desenvolupem monoplaces de competició d’altes prestacions i, sobretot, respectuosos amb el medi ambient. Aquests monoplaces els fiquem a prova en competicions arreu del món amb altres universitats. Per exemple, enguany participarem a les 3 competicions més prestigioses del sector: la Formula Student (Silverstone, Regne Unit), Formula Student Germany (Hockenheim, Alemanya) i a la Formula Student Spain (Montmeló, Espanya).

Iván Valencia, exJoves i Ciència (3a promoció, 2010)

En voleu saber més?  No us perdeu aquests vídeos!

4. Youth Science de la Fundació Catalunya-La Pedrera, un trampolí per a molts joves científics

Youth-Science-Logo-RGBL’any 2008 començava a fer-se realitat un projecte: Youth Science, una plataforma de Fundació Catalunya-La Pedrera que engloba diferents projectes per apropar la ciència als joves.

Enguany estem apunt de donar a conèixer els 50 estudiants de 4t d’ESO seleccionats per a la 9a edició de Joves i ciència; hi ha 204 estudiants de Batxillerat que de gener a desembre formen part del Bojos per la ciència, i ja sigui en biomedicina, economia, noves tecnologies, natura, matemàtiques, física, química o  bioquímica,  comparteixen tot un any de reptes científics i/o tecnològics.

I si tens entre 16 i 19 anys i aquest estiu vols formar part dels 100 estudiants que seran al Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC), tens 10 projectes per triar i a més, participar en xerrades, sopars científics i molt més.

Les places volen.  No esperis més i inscriu-te! +Informació: www.biysc.org

Com ens expliquen els nostres fellows, com l’Ivan Valencia, formar part d’aquests programes de Youth Science de la Fundació… és una experiència que els ha canviat la vida!

One comment on “De “Joves i ciència” al món, ens avança en el temps!

  1. Retroenllaç: Fórmula 1 per a estimular vocacions científiques | El bloc del foment de les vocacions científiques

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: