El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

Ciència After Work a la Pedrera: “Càncer de còlon. Què hi ha de nou?”. Tot el que has de saber sobre prevenció, tractament i recerca de noves teràpies.

Article escrit per Eduard Batlle, Professor d’Investigació d’ICREA. Coordinador del Programa d’Oncologia i Cap del Laboratori de Càncer Colorectal (IRB Barcelona).

El càncer colorectal (CCR) és el tercer tipus de càncer més diagnosticat al món. Aproximadament el 80% del casos apareixen de forma esporàdica, i només un 20% responen a causes hereditàries. El CCR s’origina en les cèl·lules que recobreixen les parets del còlon: l’epiteli intestinal. Aquestes cèl·lules estan sotmeses a múltiples agressions externes, especialment degudes als tòxics que ingerim en la dieta. Aquest fet afavoreix l’acumulació de mutacions i l’aparició de lesions, que inicialment son benignes (pòlips o adenomes), però que si no són extirpades poden convertir-se en tumors malignes o càncers, d’aquí la importància del diagnòstic precoç a través de la colonoscòpia. La progressió tumoral, des de la primera mutació fins el diagnòstic de la malaltia, és un procés lent que pot allargar-se durant anys.

En l’estadi més avançat del CCR, algunes de les cèl·lules del tumor adquireixen la capacitat d’entrar al torrent sanguini des d’on es disseminen per l’organisme. Eventualment, algunes d’aquestes cèl·lules poden colonitzar altres òrgans i originar nous tumors, un procés que coneixem amb el nom de metàstasi. La gran majoria de morts causades pel CCR no són degudes al tumor primari present en el còlon, que els cirurgians eliminen freqüentment amb èxit, sinó a les metàstasis, que poden estar presents en el moment del diagnòstic o aparèixer mesos o anys després que el pacient hagi estat tractat i considerat lliure de la malaltia. La probabilitat d’una recaiguda és menor quan la malaltia es detecta en els seus estadis més inicials però, malauradament, encara és difícil pronosticar quins pacients desenvoluparan metàstasis després del tractament.

Ciència After work a la Pedrera -Organoids tumorals CCR

Càncers de còlon derivats d’un pacient i cultivats in vitro al laboratori (mini tumors de còlon). En blau, els nuclis de les cèl·lules; en vermell, les membranes cel·lulars. (Imatge: Enza Lonardo, IRB Barcelona).

En els darrers anys, la recerca bàsica i clínica han revolucionat els mètodes de prevenció, diagnòstic i tractament, la qual cosa s’ha traduït en una disminució de la mortalitat de més del 30% en el cas dels pacients amb CCR. Avui sabem que no tots els tumors són iguals. L’extraordinària evolució de les tècniques de seqüenciació i anàlisi del genoma ha revelat que cada càncer conté un conjunt de mutacions particular i, per tant, ha de ser considerat com a una malaltia diferent. La heterogeneïtat del tumors explica la baixa eficàcia dels tractaments universals utilitzats tradicionalment per a tractar el càncer en general i en particular el CCR. Avenços recents també permeten cultivar al laboratori càncers de còlon in vitro (imatge de la foto) a patir de mostres del tumor, la qual cosa possibilita l’estudi del seu creixement, la capacitat metastàtica, la resposta a fàrmacs i altres aspectes que ens ajuden a predir el comportament de la malaltia i seleccionar la millor teràpia disponible. Tots aquests avenços permeten exercir la medicina personalitzada, és a dir, el disseny d’estratègies terapèutiques individualitzades per tal de millorar l’eficiència del tractament i la qualitat de vida dels pacients.

Paral·lelament, dues àrees de recerca estan evolucionant amb rapidesa i representen ara mateix les opcions més prometedores en la lluita contra el càncer. D’una banda, estem cada vegada més a prop de desxifrar els mecanismes responsables de la metàstasi. És probable que en els propers anys disposem dels primers fàrmacs per aturar aquest procés. D’altra banda, estudis realitzats en pacients amb càncer de pell (melanoma) i pulmó han demostrat que el sistema immune és una potentíssima eina antitumoral. La immunoteràpia allibera el potencial del sistema immunitari per reconèixer i atacar  específicament les cèl·lules tumorals i presenta importants avantatges respecte a la resta de teràpies: és una estratègia vàlida per a gairebé tots els càncers, ataca les cèl·lules tumorals sistèmicament, és a dir arreu del nostre cos i, a més, té capacitat de memòria proporcionant una protecció duradora envers el tumor. Aviat veurem l’aplicació de la immunoteràpia pel tractament del CCR.

Eduard Batlle

Eduard Batlle (Barcelona, 1970) és llicenciat en Biologia i doctor en Biologia Molecular per la Universitat de Barcelona. Després d’una estada postdoctoral al laboratori de Hans Clevers (Utrecht, Holanda) es va incorporar a l’IRB Barcelona l’any 2005 com a Professor d’Investigació d’ICREA i Coordinador del Programa d’Oncologia.

La seva recerca s’ha centrat en els mecanismes que condueixen a l’inici i progressió del càncer colorectal. Entre d’altres descobertes, el seu treball ha identificat per primera vegada la connexió entre les cèl·lules mare intestinals i el càncer de còlon i, més recentment, el paper clau de la proteïna TGF-beta durant el procés de metàstasi.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb premis com el Debiopharm Life Science Award (2006), el Premi Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica (2010), el Josef Steiner Cancer Research Award (2013) o el Pezcoller Foundation-EACR Award (2014). L’any 2013 va obtenir una de les prestigioses Advanced Grant concedides pel Consell de Recerca Europeu (ERC) i recentment ha estat guardonat amb el premi Lilly Foundation Award for Preclinical Research (2016).

En voleu saber més? No us perdeu Ciència After Work a La Pedrera !Ciència after work a la Pedrera_maig16

Càncer de còlon. Què hi ha de nou?”. Tot el que has de saber sobre prevenció, tractament i recerca de noves teràpies.

Conversa científica amb el Dr. Antoni Castells (Director Mèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona, la Dra. Elena Élez (Adjunt especialista del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron) i el Dr. Eduard Batlle (Cap del Laboratori de Càncer Colorectal de l’IRB Barcelona). Moderat per Josep Corbella, periodista especialitzat en ciència i salut.

  • Dia: Dimarts 3 de maig de 2016
  • Hora: 18.30h
  • Lloc: Auditori de La Pedrera. Passeig de Gràcia, 92. Barcelona
  • Activitat gratuïta. Aforament limitat   Inscripció prèvia aquí

 

Organitzat per la Fundació Catalunya-La Pedrera, la Fundació Olga Torres, l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

BIST - Barcelona Institute of Science and Technology

follow us on facebook twitter instagram youtube  Segueix-nos a: #CienciaAfterWork @catfundacio

Web: 

Facebook:

Twitter:  

Instagram: 

Youtube

Flickr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: