El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

La importància de promoure el coneixement del medi natural, preservar-lo i animar els estudiants a dedicar-se al seu estudi

Aquest cap de setmana 25 estudiants del Bojos per la Natura que imparteix l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), dins del programa Bojos per la ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera, han visitat el Delta de l’Ebre.  Han fet una introducció al medi i observació d’aus aquàtiques, a càrrec d’educadors de Mónnatura Delta, i han fet una aproximació a la flora i la vegetació del Delta, a càrrec d’Antoni Curcó, del Parc Natural del Delta de l’Ebre. 

Bojos per la Natura 2016

2a Promoció de Bojos per la Natura (2016)

Així doncs, hem aprofitat per parlar amb Jordina Belmonte, directora de l’ICTA-UAB, sobre la importància de promoure el coneixement del medi natural, preservar-lo i animar els estudiants a dedicar-se al seu estudi.

Article escrit per la Dra. Jordina Belmonte, biòloga-botànica, directora de  l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, ICTA-UAB.

A la pregunta, què necessitem les persones per viure? podem donar-hi moltes i molt diferents respostes i potser avui en dia molt poques girarien entorn de la paraula NATURA, però per a mi és una de les essencials.

La espècie humana ha sorgit i s’ha desenvolupat en la natura, en una natura contínuament canviant. Forma part de la natura, el Planeta que ens acull i tot allò que hi ha i que hi passa (a dins, a sobre, a l’entorn).

El medi natural està integrat en primera instància per tot el que ha sorgit a la Terra de manera espontània i hi perdura. La humanitat fa anys que hi intervé i el modifica, a vegades tan equivocadament que trenca equilibris i causa extincions. És inevitable no modificar l’entorn, viure implica interferir i jugar-hi el nostre paper en tant que éssers vius, però el que hauríem d’aconseguir és modificar-lo poc o fer-ho de manera no perjudicial. Hem de preservar l’entorn el més natural possible.En els darrers segles, cada vegada més, hi ha intervencions humanes destructives a voltes fetes amb coneixement de causa i menyspreant els efectes negatius que les actuacions tenen sobre el medi natural; en ocasions ignorant voluntàriament l’abast dels actes i d’altres per desconeixement.

El desenvolupament industrial ha allunyat cada vegada més la humanitat del medi natural. L’anomenat progrés ha fet que l’interès de la major part de les persones enfoqués a allò que pot aportar un major desenvolupament i ha anat en detriment del coneixement de la natura i els seus processos. S’han incorporat a l’ensenyament moltes disciplines molt importants, no ho negaré, però s’ha deixat de banda de manera excessiva el coneixement del medi natural. I costa valorar allò que no es coneix.

Bojos per la ciència -Bojo sper la Natura 1

Bojos per la Natura al MónNatura Delta, abril 2016

De manera que ens hi hem de posar de nou! Hem d’aconseguir que les joves generacions tinguin accés a conèixer la natura que els envolta, què hi ha, com funciona, què necessita per a mantenir-se i com pot veure’s afectada. Quin mal pot fer saber reconèixer algunes de les espècies animals i vegetals que ens acompanyen en el nostre dia a dia? I saber de què viuen i on? I entendre com és el sòl i els substrat geològic que ocupem? I les característiques i la qualitat de les aigües que tenim a prop? I de l’aire? Ha de formar part dels programes de l’ensenyament primari i secundari!

Hem de fer el possible perquè ben aviat els estudiants rebin formació en els aspectes bàsics de la biologia i la geologia, en resum del medi natural, per tal que les persones adultes, sigui quin sigui el seu àmbit d’especialització, mantinguin unes nocions mínimes respecte l’entorn que els permetin valorar-lo, gaudir-ne, i oposar-se a actuacions destructives.

P1360312

Hem d’aconseguir que els responsables de la política científica valorin el coneixement del medi, la creació i manteniment de les bases de dades que ens permeten conèixer i valorar com progressa la biodiversitat i quin és l’estat del medi físic per així fer possible de nou les vocacions científiques d’estudi de la natura. Hem d’aconseguir que els responsables dels àmbits de la política que interfereixen amb el medi natural el respectin prou com per a no prendre decisions si no s’ha estudiat prèviament si es pot fer l’actuació pretesa i com s’ha de fer per a minimitzar-ne els efectes negatius sobre l’entorn.

He tingut la sort de néixer en una època en que a l’escola s’ensenyaven ciències naturals durant diversos anys, també de dedicar-me laboralment a ensenyar sobre botànica i l’entorn. Faig i faré tot el que pugui perquè la joventut es retrobi amb la natura, l’estimi i la vulgui conèixer.

Jordina Belmonte directora ICTA-UAB _2Jordina Belmonte és biòloga-botànica i doctora en Ciències Biològiques per la UAB, on exerceix de professora de Botànica i de Paisatge vegetal.

Especialista en Aerobiologia, estudia des de 1983 la diversitat i nivells de pòl·lens, espores i els respectius al·lèrgens a l’atmosfera de Catalunya i de les illes Canàries, i el seu grup de recerca s’ha especialitzat en l’estudi del transport atmosfèric d’aquestes partícules i de les tendències en relació als canvis de patrons meteorològics. Per a més informació consulteu el Punt d’Informació Aerobiològica, PIA, a http://lap.uab.cat/aerobiologia).

Actualment és Directora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, ICTA-UAB.

L’ICTA participa dins el Bojos per la ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera amb  el curs de Bojos per la Natura per a l’estímul del talent científic entre els joves! 

  • Logo-Bojos-Ciencia_NaturaBojos per la Natura promou el coneixement del medi natural i de les tècniques d’estudi més actuals i permet als estudinats entrar amb contacte amb els principals investigadors en la matèria.
  • Se centra  en l’estudi del medi físic (climatologia, geologia i hidrologia) i dels diferents tipus d’organismes (fauna i flora) i sistemes (continentals, terrestres i aquàtics, i marins), en l’aplicació de les principals eines per a la gestió i la conservació de la natura i en la utilització de les tècniques de comunicació i de participació per transmetre al conjunt de la societat aquests coneixements. 
  • Es combinen les sessions teòriques amb la visita a laboratoris i centres de recerca de diverses institucions d’arreu de Catalunya i amb sortides de camp centrades en l’observació del medi natural i en el coneixement sobre el terreny dels principals projectes de recerca que hi tenen lloc.

inscripcio online Professors i ciènciaSi el proper curs 2016-2017 sereu estudiants de Batxillerat a Catalunya, esteu atents! que al setembre s’obren les inscripcions a tots els cursos de Bojos per la ciència!

Biomedicina, bioquímica, química, física, natura, matemàtiques, noves tecnologies, economia i molt més!

Més informació i inscripcions a:

http://www.fundaciocatalunya-lapedrera.cat/ca/bojos-ciencia

follow us on facebook twitter instagram youtube  #BojosperlaCiència 

Web: 

Facebook:

Twitter:  @youthsciencebcn @catfundacio

Instagram: 

Youtube

Flickr

One comment on “La importància de promoure el coneixement del medi natural, preservar-lo i animar els estudiants a dedicar-se al seu estudi

  1. Retroenllaç: BOJOS PER LA NATURA A MÓNNATURA DELTA | El Bloc de Territori i Medi Ambient

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: