El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

Ciència a les Escoles Tàndem: aquest curs 2015-2016, Biomedicina i Ciències de la vida a l’aigua!

Des del curs 2011-12, el projecte Escoles Tàndem impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera amb la col·laboració del departament d’Ensenyament, promou el partenariat durant 3 anys entre centres educatius i institucions de referència del país per a fomentar la innovació pedagògica i l’èxit educatiu.

escola tàndem Escola Mare de Déu de Montserrat_IRB_2

En els Tàndems es concreta un projecte educatiu innovador que gira a l’entorn d’una especialització que vertebra el currículum dels centres educatius. Aquesta especialització pot variar segons l’escola i la institució de referència que hi participa (ciències, matemàtiques, música, audiovisuals, etc.), no comporta obviar les competències bàsiques que tot alumne ha d’adquirir i es treballa des del primer moment perquè sigui sostenible a llarg termini. Fins ara, més de 2600 alumnes i 250 professors participen en el projecte!

Aquest curs 2015-2016 s’han sumat dos nous Tàndems formats per:

L’Escola Mn. Joan Batlle (del barri de Ca la Guidó de Blanes) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB),  especialitzat en ciències de la vida a l’aigua.

 -L’Escola Mare de Déu de Montserrat (del barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona)  especialitzat en biomedicina.

El projecte preveu que durant els pròxims tres cursos treballin conjuntament tots els mestres de les escoles amb formadors i investigadors del CEAB i l’IRB Barcelona intercanviant coneixements, experiències i material pedagògic amb l’objectiu de millorar la formació integral dels nens i nenes d’aquests centres educatius.

En el projecte Tàndem Escola Mare de Déu de Montserrat + IRB Barcelona, la biomedicina s’insereix com a eix transversal dins el currículum de l’educació infantil i primària.

escola tàndem Escola Mare de Déu de Montserrat_IRB_1

És un projecte d’innovació, dissenyat pensant en la seva sostenibilitat a llarg termini, que té com a principal objectiu millorar la formació i els resultats acadèmics i fomentar l’esperit crític dels alumnes.

Com a punts claus per aconseguir-ho es destaca la formació del professorat en la didàctica de la biomedicina i en metodologies pedagògiques innovadores, la voluntat d’incidir en la comunitat d’aprenentatge i en el treball en un nou disseny curricular i organitzatiu del centre educatiu.

escola tàndem Escola Mare de Déu de Montserrat_IRB
L’Escola Mare de Déu de Montserrat, situada al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, és una escola pública d’Educació Infantil i Primària d’una línia, que té un total de 220 alumnes i 18 professors.  Per a més informació clica aquí

L’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) és un centre de recerca de renom internacional dedicat a entendre qüestions fonamentals sobre la salut i les malalties humanes. L’objectiu fonamental d’aquest centre és arribar a traslladar els resultats científics en tractaments beneficiosos per a la salut humana, en concret estudia les bases moleculars de tres malalties amb gran impacte social: Càncer, Diabetis i Alzheimer. Entre les missions d’aquest centre de recerca hi ha l’educació, que comprèn des de la formació de joves científics fins a la millora de la cultura científica de la ciutadania. Els programes de divulgació del centre (com el Bojos per la Biomedicina dirigit a estudiants de 1r de batxillerat dins del “Bojos per la ciència” de la Fundació Catalunya-La Pedrera), comprenen totes les edats i formen part de l’activitat diària del centre. Per a més informació clica aquí

En el projecte Tàndem Escola Mn. Joan Batlle + CEAB,  les ciències de la vida a l’aigua s’insereix com a eix transversal dins el currículum de l’educació infantil i primària.

Tàndem E.Batlle_CEAB

El projecte té com a objectiu posar la llavor perquè hi hagi un canvi metodològic al centre educatiu lligat a l’especialització curricular i que sigui sostenible a llarg termini. Per aconseguir-ho s’incidirà en la formació als mestres, la motivació dels alumnes i la relació amb les famílies.

Aquesta tasca es planteja estretament lligada al municipi costaner de Blanes, que voreja al sud amb el riu Tordera i que representa un indret idoni on viure tota mena d’experiències al voltant de les ciències de la vida al medi aquàtic.

 escola tàndem Escola Mossèn Joan Batlle_CEAB
L’Escola Mn. Joan Batlle, situada al barri de Ca la Guidó de Blanes, és una escola pública d’Educació Infantil i Primària de dues línies, que té un total de 370 alumnes i 31 professors. 
Per a més informació clica aquí

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) es un centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científicas (CSIC). La seva activitat investigadora se centra en els àmbits de l’ecologia i la biologia d’organismes, tant de sistemes marins com d’aigües continentals. Els seus objectius són identificar la diversitat d’organismes i entendre les seves funcions i interaccions en la naturalesa, així com l’aplicació d’aquest coneixement en l’ús i gestió racional dels recursos del nostre planeta i la predicció de respostes a modificacions ambientals. Per a més informació clica aquí.

 El Projecte Escoles Tàndem

escoles-tandem-fundacio-la-pedrera

El Programa Escoles Tàndem promou el partenariat durant 3 anys entre centres educatius i institucions de referència per a fomentar la innovació pedagògica i l’èxit educatiu, i compta en aquest curs 2015-2016 amb 5 centres educatius participants (4 escoles de primària i 1 de secundària). A aquestes Escoles Tàndem cal sumar-hi els 4 centres educatius que ja han acabat la seva implementació però que continuen treballant amb la metodologia del projecte i segueixen comptant amb el seguiment de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

-Curs 2011-2012 (música) El projecte Escoles Tàndem es va iniciar a Barcelona amb  l’Escola Poblenou  en Tàndem amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb especialització en música; i l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer amb el Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CMMB) , també amb especialització en música.

-Curs 2012-2013 (ciència/ música). Es van incorporar al projecte l’Institut Apel·les Mestres de L’Hospitalet formant parella  amb IrsiCaixa i el Parc Científic de Barcelona, amb especialització en ciència; i també l’Escola Labouré del Raval de Barcelona amb la Fundació Tot Raval i l’Escola de Músics i JPC, amb especialització en música.

-Curs 2013-2014 (art /ciència). Es van incorporar els tàndems formats van ser l’Escola Miquel Bleach d’Hostafrancs de Barcelona amb el MNAC (que ha obtingut el Premi Ciutat de Barcelona 2015), amb amb especialització en art, i l’Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de la Mogoda amb la UAB, amb especialització en ciència.

-Curs 2014-2015 (dansa). S’hi va incorporar el Tàndem format per l’Escola Bàrkeno i el Mercat de les Flors i El Graner (Barcelona), amb especialització en dansa i moviment artístic.

-Curs 2015-2016 (ciència). Enguany s’han incorporat els tàndems formats per l’Escola Mn. Joan Batlle de Blanes i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) amb especialització en ciències de la vida a l’aigua; i l’Escola Mare de Déu de Montserrat, de Cornellà de Llobregat, i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) amb especialització en biomedicina.

follow us on facebook twitter instagram youtubeEn voleu saber més?  #EscolesTàndem  @catfundacio @youthsciencebcn

Web: 

Facebook:

Twitter:

Instagram: 

Youtube

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: